COPD / COVID

Kortademig, meer hoesten, toegenomen slijmproductie, vermoeidheid, inspanningsklachten en in het ergste geval een longaanval. Bij COPD of na een infectie met COVID-19 kun je hier veel last van hebben. Deze problemen hebben veel invloed op je dagelijks leven waardoor vanzelfsprekende handelingen opeens erg moeizaam kunnen gaan.

Wassen en aankleden, stofzuigen, koken, werken, je hobby’s uitvoeren of een rondje wandelen kunnen dan ineens een grote uitdaging zijn. De impact van deze problemen worden steeds groter naarmate de ziekte vordert. Waar de ene persoon deze lichaamssignalen negeert en over grenzen heen gaat, ontwikkelt de ander angst om te bewegen en vermijdt daardoor juist activiteiten. Ook kunnen er cognitieve problemen ontstaan waardoor je geheugen ineens een zeef lijkt.

Door tijdig een ergotherapeut in te schakelen kun je deze neerwaartse spiraal voorkomen en je problemen met copd of long-covid onder controle te krijgen.

Behandeling

Wat vind je echt belangrijk om te blijven doen? Waar wil je je energie aan besteden? Welke activiteiten geven problemen of welke activiteiten geven je energie?

Dit zijn een aantal vragen die we jou in een persoonlijk gesprek zullen stellen om inzicht te krijgen in je wensen en mogelijkheden. Daarnaast zullen we een activiteit observeren om goed beeld te vormen van jou als persoon en de problemen die jij ervaart. Maar hoe kun je je leven nu zo inrichten dat je zo goed mogelijk kan omgaan met de problemen bij COPD of COVID-19 en toch actief deelneemt aan de samenleving of je huishouden kan runnen. We doen dit bij voorkeur bij u thuis in je eigen vertrouwde omgeving. Bij Try Outside ergotherapie gaan we samen actief aan de slag met onderstaande thema’s

Voor vragen of onduidelijkheden of het maken van een afspraak stuur een bericht of plaats een terugbelverzoek

Behandelvormen

Ademhalingstechnieken

Wist je dat je ademhaling een belangrijke rol kan spelen bij de problemen met copd of covid? Hoe is je ademhaling in rust en haal je dan via je neus of mond adem. Gebruik je hulpademhalingsspieren tijdens de uitvoer van activiteiten en lukt het om door te ademen of hou je je adem vast. Try Outside observeert, geeft uitleg en gaat praktisch oefenen waardoor je direct verschil ervaart en je dit direct kan toepassen in je dagelijks leven.

Activiteitentraining

Herkennen van grenzen en lichaamssignalen tijdens een activiteit, activiteiten makkelijker maken door gebruik te maken van ELVOSICO, aanleren van ergonomische houdingen bij het uitvoeren van activiteiten en bijvoorbeeld advies en inzet van hulpmiddelen die ervoor zorgen dat activiteiten minder energie kosten.

Leefstijl

Roken, medicijngebruik, voeding- en beweegpatronen. Lukt het om gewoontes hierin te doorbreken? Doordat dit zo in je leven ingesleten is zie je soms zelf de makkelijkste oplossingen niet meer. Bij Try Outside helpen we jou om deze gewoontes te doorbreken om de toenemende klachten van COPD of covid-19 te vertragen.

Energiemanagement

Je daginvulling is vaak in de loop der jaren in een vast ritme gekomen. Hierdoor sta je er niet meer bij stil. Echter kan je activiteitenpatroon wel van invloed zijn op de problemen of vermoeidheid die jij ervaart. Het is belangrijk om een balans te vinden in je belasting en belastbaarheid. Bij Try Outside brengen we deze patronen in kaart en leren we je omgaan met de beschikbare energie die je hebt en kun je je eigen weekplanning maken waarbij je rekening houdt met energiegevers en energievreters.

Cognitieve problemen

Saturatiedalingen en zuurstof te kort in de hersenen kunnen cognitieve schade geven. Wij kunnen je leren omgaan met de gevolgen van de cognitieve beperkingen zoals geheugenproblemen, verminderde concentratie, overprikkeling of niet goed kunnen plannen of uitvoeren van je dagelijkse activiteiten.

Weer kwaliteit van leven!

Doen wat je leuk vindt, zelf keuzes kunnen maken, energie hebben, meedoen in de maatschappij en zelfredzaam zijn om betekenisvolle activiteiten uit te kunnen voeren. Ondanks je fysieke, cognitieve en psychische problemen toch kwaliteit van leven hebben en betekenisvolle activiteiten kunnen uitvoeren. Daar staat Try Outside ergotherapie voor!

Ruim 10 jaar ervaring

Kwaliteitsgeregistreerde ergotherapeut

Maatwerk in zelfstandigheid

Behandeling aan huis of op locatie

“Niet de beperkingen, maar uw wensen en mogelijkheden staan centraal tijdens de behandeling”

Heeft u nog vragen of wil u graag een afspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in.