Hersenletsel

Zichtbare gevolgen na hersenletsel zoals bijvoorbeeld een verlamming aan één zijde van het lichaam, verminderde kracht of coördinatie van het lichaam, een afhangende mondhoek, gevoelsstoornissen en incontinentie worden vaak wel herkend.

Echter zijn er ook niet zichtbare gevolgen van hersenletsel. Deze niet zichtbare gevolgen van hersenletsel kunnen zowel cognitief als emotioneel zijn. Als er sprake is van aandacht-, concentratie-, geheugenproblemen of bijvoorbeeld overgevoelig zijn voor prikkels kan dit ineens voor veel problemen bij je dagelijkse activiteiten zorgen. Vaak speelt vermoeidheid hierbij ook een grote rol.

Alles kost veel meer energie omdat je niet meer kan functioneren op de automatische piloot en je hebt overal de volle aandacht voor nodig. Hierdoor kunnen taken als wassen en aankleden, koken, werken, autorijden of uitvoeren van hobby’s nu de grootste moeite kosten en frustratie geven terwijl dit voor het hersenletsel geen problemen gaf.

Behandeling

Bij Try Outside ergotherapie zijn we gespecialiseerd om deze problemen te behandelen, trainen of er mee leren omgaan.

Tijdens de kennismaking bespreken we welke activiteiten belangrijk voor u zijn, maar ook de activiteiten die problemen geven of misschien helemaal niet meer uitvoert. Om het probleem helder te krijgen zullen we een observatie van de activiteit die problemen geeft uitvoeren en een aantal vragen stellen. Zo zorgen we ervoor dat we uw mogelijkheden en beperkingen goed in kaart brengen en het leervermogen kunnen bepalen.

Vervolgens zal er samen met u een plan van aanpak opgesteld worden en starten we de behandeling gericht op de doelen en activiteiten die u weer wil uitvoeren. Afhankelijk van het probleem waarom een activiteit niet meer uitgevoerd kan worden en het leervermogen, kan het zijn dat we cognitieve revalidatie toepassen, fysiek aan slag gaan of juist meer met gedragsverandering bezig gaan. Ook kan het voorkomen dat we gaan samenwerken met een fysiotherapeut om sneller resultaat te boeken

Voor vragen of onduidelijkheden of het maken van een afspraak stuur een bericht of plaats een terugbelverzoek

Behandelvormen

Educatie & advies

Try Ouside geeft educatie en advies aan u, uw partner, kinderen of bijvoorbeeld uw mantelzorger of werkgever. Zodat duidelijk is welke beperkingen en/of problemen hersenletsel veroorzaakt bij uw dagelijkse activiteiten, maar ook juist wat uw herstelmogelijkheden zijn en naasten u hierbij kunnen ondersteunen om zelf ook overbelasting en onzekerheid tegen te gaan.

cognitieve strategieën

We leren je cognititeve strategieën aan om zo min mogelijk problemen te hebben van de cognitieve beperkingen. Hierbij kan gedacht worden aan:

    • Afspraken onthouden en kunnen plannen m.b.v. bijvoorbeeld een agenda
    • Medicijnen niet vergeten in te nemen bij geheugenproblemen
    • Visuele prikkels toepassen bij geheugenproblemen
    • Stappenplannen maken bij planning- en organisatieproblemen van je dagelijkse activiteiten
    • Vaste oriëntatiepunten binnen- of buitenshuis aanleren bij oriëntatieproblemen.

Handfunctie training

Wij adviseren oefeningen om de fijne motoriek, coördinatie en kracht van de vingers, hand en pols te verbeteren of eenhandigheidstraining bij een blijvende verlamming.

Begeleiding bij vermoeidheid

Het is belangrijk om inzicht te hebben in uw activiteitenpatroon zodat zowel fysieke als mentale in- en ontspanning en rust de juiste balans krijgt, zodat u uw dag of week kan volhouden. De behandelmodule “Niet Rennen Maar Plannen” of de “Activiteitenweger” kan hierbij toegepast worden

Compensatie training

Als cognitieve strategieën geen gewenst effect hebben of oefenen geen optie meer is kunnen bijvoorbeeld hulpmiddelen of de mantelzorger ingezet worden om te compenseren.

Aanpassingen

In- en om de woning worden aanpassingen geadviseerd en vervolgens wordt de aanvraag begeleidt bij de WMO, zorgverzekeraar of andere instanties. Hierbij valt te denken aan:

Weer kwaliteit van leven!

Doen wat je leuk vindt, zelf keuzes kunnen maken, energie hebben, meedoen in de maatschappij en zelfredzaam zijn om betekenisvolle activiteiten uit te kunnen voeren. Ondanks je fysieke, cognitieve en psychische problemen toch kwaliteit van leven hebben en betekenisvolle activiteiten kunnen uitvoeren. Daar staat Try Outside ergotherapie voor!

Ruim 10 jaar ervaring

Kwaliteitsgeregistreerde ergotherapeut

Maatwerk in zelfstandigheid

Behandeling aan huis of op locatie

“Niet de beperkingen, maar uw wensen en mogelijkheden staan centraal tijdens de behandeling”

Heeft u nog vragen of wil u graag een afspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in.